Ombuigen

spaaknippel

Woensdag, 18 juni, de triahtlon van Langedijk is in volle gang. Ik heb zojuist het zwemonderdeel, naar mijn idee, goed afgesloten en stap mijn fiets op. Ik wil m’n voet vastklikken in het pedaal en hoor een hard, metaalachtige knal. Er schieten een paar krachttermen door m’n hoofd en daarna de vraag; “ben ik het wel?” ik kijk daar naar waar het geluid vandaan komt maar kan niets zien. Ik fiets weg maar hoor iets ratelen. Ik stop en kijk nogmaals naar m’n achterwiel.. K! een gebroken spaaknippel. Wat ga ik doen? Wat ga ik doen; schiet door m’n hoofd. Proberen? Ja! Wel proberen. Ik stap weer op en fiets weg. 50 meter verder sta ik weer stil. Achterwiel voelt niet goed. Ik stap weer af en geef een slinger aan m’n achterwiel. Er zit een slag in. Stoppen maar.

Prutser

Goh, wat baalde ik. De triathlon van mijn vereniging; Zwefilo. Het weer was goed; niet te warm, droog, wel wat wind. Ik wilde juist het verschil maken met het fietsen. ‘s Ochtends de fiets helemaal schoongemaakt. Alles was gesmeerd en nagelopen want als je door mechanische problemen moet uitvallen, ben je gewoon een prutser. Dat zou mij dus niet overkomen. Hoe anders kan het soms lopen. Nadat ik me had afgemeld en m’n spullen had verzameld, ben ik gaan vrijwilligen op het loopcircuit; toch nog van nut zijn.

Beukers

De wielen mochten de volgende dag terug naar Beukers. Ja, die vonden het ook heel vervelend wat er was gebeurd. Ze gingen contact opnemen met de leverancier van de wielen en zo snel mogelijk met een oplossing komen.

Kon ik Beukers iets verwijten? Nee, eigenlijk niet. T3 is een merk dat al langer actief is. Het waren de standaard wielen die Cervelo bij de P3 had geleverd. Zelf had ik gekozen om eerst met de wielen die standaard bij de fiets werden geleverd, te gaan fietsen. Hadden ze kunnen weten dat dit kon gebeuren? Nee, dat denk ik niet.

Ik werd de dag daarna gebeld door Henk (van Beukers) die me vertelde dat ik geen nieuwe T3 wielen zou krijgen. Er waren meer klachten bij de leverancier binnengekomen. Er blijkt een fabrikage fout te zitten in de wielen en dat oplossen betekent dat het serieus langer gaat duren. Ik zou daarom een nieuwe wielset krijgen van een ander merk. Omdat de leverancier het ook erg vervelend vond, zou ik ook een nieuwe triathlon zadel krijgen.

Fiets ophalen

Zaterdagochtend ben ik op m’n oude fiets gaan fietsen en dan merk je wel hoe snel je verwend raakt door zo’n Cervelo P3 fiets. Het was dus een extra training om bij te blijven bij m’n fietsmaatje. ‘s Middags kon ik met rest van de fiets richting Petten. Ze zouden de wielen dan er weer in zetten en het nieuwe zadel er op zetten. Terwijl Henk bezig was merkte hij dat m’n pedaal kraakte. Nee, dat had ik nog helemaal niet gemerkt. Henk vond het nodig om die ook meteen te vervangen en zo kreeg ik ook nog nieuwe pedalen. Ja, dit is service hoor! In een wereld waar steeds meer online kan worden gekocht en afgehandeld, is vaak het gevoel weg. Het gevoel wat Beukers geeft in het meedenken en service verlenen staat ver boven hetgeen de webwinkels hebben te bieden! (ondanks dat ik groot fan ben van alles wat maar digitaal is)

Vergelijken

Ik weet nog steeds niet veel van wielen maar heb eens wat gegevens verzameld van de oude en de nieuwe wielset.

  T3 Accelero 30 pro Campagnolo scirocco Winnaar
Velghoogte voor 37mm 35mm T3
Velghoogte achter 37mm 35mm T3
Gewicht voorwiel niet bekend 788 gram onbeslist
Gewicht achterwiel niet bekend 937 gram onbeslist
Totaal gewicht 1725 1725 onbeslist
Spaken voor 18 16 Campagnolo
Spaken achter 24 21 Campagnolo
Spaakpatroon Onbekend radiaal N.v.t.
Materiaal naaf aluminium aluminium onbeslist
Type Clincher Clincher onbeslist
Prijs indicatie online 290 euro 240 euro N.v.t.
Link naar Product Link Link

Wat zijn nou de betere wielen? Op basis van bovenstaande gegevens, weet ik het gewoon niet. Campagnolo is een bekende naam in de wereld van het fietsen. T3 heeft het vertrouwen bij mij een deukje gegeven door de pecht tijdens de wedstrijd. Op het fiets forum las ik de volgende passage:

De Scirocco’s zijn een erg mooie en degelijke campa wielset, kijk eens rond of je die voor een prijsje op de kop kan tikken….

Het wordt dus het ervaren van de wielen. Het voelt in ieder geval robust aan en ziet er met de rode tekst op de velg beter uit. (alhoewel dat mij geen centimeter gaat helpen :-) )

Plaatjes

En nog een paar plaatjes van de fiets

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Zadel?

Ik heb nu het Fi’zi:k Tritone zadel op de fiets zitten dat ik de komende periode eens nader aan de tand ga voelen. Ik ga het vergelijken met m’n huidige zadel (ook Fi’zi:k maar dan de Arione Tri (ik denk de 2 maar weet het niet zeker)

Daarbij heb ik nu al een paar leuke vragen te beantwoorden:

  • Wat is het verschil tussen een zadel voor een racefiets en een specifiek triathlon zadel?
  • Hoe beoordeel je een zadel (anders dan smaak/gevoel)
  • Hoe rijdt het zadel (toch het gevoel)

De eerste rit is ondertussen gereden met het andere zadel en ik kan zeggen; dit is even wennen! Ik ga er in ieder geval ook een wedstrijd mee rijden (nieuwe niedorp) en laat jullie weten hoe ik het heb ervaren.

Fi'zi:k Arione Tri 2

Fi’zi:k Arione Tri 2