Ervaringen met de Scosche optische hartslagmeter 5

Scosche Rhythm+ en Garmin Forerunner 910XT

Ik train eigenlijk altijd met hartslag meter. In mijn geval is dat de standaard borstband die bij de Garmin Forerunner 910XT werd geleverd. Het was in het begin even zoeken naar hoe straks of juist los het beste werkte bij me maar nadat dat eenmaal goed zat, liep ik heel goed. Tot een aantal maanden geleden.

Steeds vaker steeg m’n hartslag aan het begin van een looptraining heel snel. Wandelen hielp dan prima en binnen hele korte tijd, zakte de hartslag 70 slagen per minuut omlaag (van 180 naar 110.) Weer opnieuw beginnen met hartlopen hielp soms maar het gebeurde soms ook dat ik wel tot 20 minuten aan het worstelen was met een hartslag die alle kanten op ging.

Totdat mijn hartslag ook tijdens het lopen omhoog schoot en hoog bleef. Ik ben niet in staat om een half uur met een hartslag van 230 te lopen terwijl ik gevoelsmatig geen problemen daarmee heb. Ik dacht eerst dat m’n pas cadans werd opgevangen door m’n borstband; ik had er meer last van op tegels/asfalt dan op zachtere ondergronden. Dan maar niet op asfalt lopen, was ook geen oplossing (wel geprobeerd) en uiteindelijk was er de oplossing: broek stevig om de buik binden want de schuddende buik was de oorzaak van de vreemde hartslag metingen. Omdat dit niet comfortabel was, ben ik op zoek gegaan naar een alternatief: een optische hartslag meter.

Optisch? Ja, dezelfde techniek die je ook als app op je telefoon kan gebruiken. Een optische hartslag meter ziet de verkleuring van je huid en kan aan de hand daarvan je hartslag frequentie bepalen. Hier een artikel van tweakers.net waar het uitgelegd wordt.

Een artikel van DC Rainmaker wees mij op de Scosche RHYTHM+ hartslag meter waarmee ik nu een aantal maanden train. Tijd om mijn ervaringen te delen met deze hartslagmeter!

Uitpakken

2014-09-01 20.54.48

 

De hartslag meter wordt geleverd met de optische HF meter, 2 bandjes, een USB kabel met laadstekker en wat boekjes. Daar staat niet zo heel veel in. De grijze bovenkant is tevens knop. Druk je die in, dan gaat de HF meter aan. Als er niet binnen 5 minuten gekoppeld wordt met een apparaat, dan gaat de hartslagmeter weer uit.

Druk je de knop in dan gaat er een blauw lampje en een rood lampje omstebeurt knipperen:
– Rood – Gekoppeld via ANT+
– Blauw – gekoppeld via Bluetooth
– Blauw & rood beide knipperen – Gekoppeld via ANT+ én Bluetooth.
– Geen lampjes – Waarschijnlijk is de hartslagmeter dan uit (of de lampjes zijn kapot)

Let op: je moet een eigen USB lader (dus waar je je USB kabel in kan steken) of apparaat met USB aansluiting gebruiken om je Scosche te kunnen opladen.

Koppelen met telefoon en horloge

De Scosche hartslag meter praat zowel ANT+ als Bluetooth smart (Low Energy, onderdeel van Bluetooth 4.) Ik voorzie in de komende jaren een verschuiving van ANT+ naar Bluetooth smart rond fitness artikelen zoals horloges, sensoren en de wereld van smartphones/wearables met “health” apps. ANT+ is nu een standaard maar wel eigendom van Garmin (dus niet onafhankelijk) Bluetooth is een andere standaard die wel onafhankelijk is.

Persoonlijk vind ik de techniek waarop ANT+ is gebaseerd mooier (o.a. ANT+ sensoren kunnen door meerdere ontvangers tegelijkertijd worden uitgelezen. Bluetooth smart staat toe dat 1 ontvanger meerdere Sensoren tegelijkertijd kan uitlezen.)

ANT+ betekent dat je hem kan koppelen met je Garmin fiets computer, Garmin horloge en/of andere niet Garmin apparatuur die ANT+ praat. In deze lijst zie je alle apparatuur/devices die ANT+ praten.

Koppelen met m’n Garmin Forerunner 910XT ging als volgt:
1) Zet HF meter aan
2) Zet horloge aan en ga naar menu –> settings –> run settings –> Heart rate –> ANT+ HR –> search
3) Wacht op melding “Heart Rate sensor” detected.
4) Lampje op de HF meter gaat rood knipperen.
5) Klaar!

Nu heb ik (bewust) gekozen voor een Sony Experia Z2 (de 1 ging stuk en dit werd de vervanging.) omdat daar een ANT+ tranceiver op zit. Oftewel: alle fitness apps zouden ook ANT+ sensoren dan kunnen uitlezen. Helaas zijn er sinds die aanschaf (bijna een jaar nu) vrijwel geen apps met ANT+ updates verschenen. Oftewel; leuk bedacht maar jammer in de praktijk.

All die leuke sportapps, ondersteunen wel bluetooth (smart) en het koppelen met een App (android) was niet moeilijker dan:

1) Zet HF meter aan
2) Start bluethooth en start App op telefoon
3) Zoek naar Sensor (mogelijkheid in de App)
4) Lampje op de HF meter gaat blauw knipperen.
5) Klaar!

Is het dan ook mogelijk om zowel met ANT+ als met Bluetooth Smart tegelijkertijd te koppelen? Ja! Ik heb problemen ondervonden tijdens het koppelen als ontkoppelen van 1 van beide. de registratie via het andere protocol ging gewoon netjes door.

Note: Bluetooth smart heeft een hogere data transfer snelheid. Je ziet dat terug in de app (Bluetooth) doordat deze eerder reageert op veranderingen in je HF.

Hardlopen

De eerste ervaringen met hardlopen waren direct positief. Het bevrijdende gevoel van geen borstband tijdens het hardlopen! Ik had niet verwacht dat ik dit zo positief zou ervaren. Nadat ik na een aantal keer hardlopen ook het bescherm plasticje ontdekte, dat nog over de sensoren zat geplakt, er had afgehaald, leek de sensor nog beter te meten.

Ook de trainer reageerde positief op veel vlakkeren hartslag grafieken. Positief dus.

DSC_0226[1]

Meer persoonlijk is de vraag waar je de HF meter plaatst:

 • Naast je horloge: lastig met de knopjes aan de zijkant
 • Ergens op je onderarm – Heeft nu m’n voorkeur.
 • Op je bovenarm – ik merk dat ik dit minder prettig voel zitten. Ik span soms (onbewust) m’n bovenarmen aan en merk dan de HF meter.
 • Net boven de enkel – Net zoals je chip tijdens veel triathlon wedstrijden. Helaas werkt de registratie dan niet goed.

Je hoeft dus niet de HF meter op of nabij een ader te plaatsen voor beter registreren van de hartslag. Je zou de HF meter ook als soort zweetband op je voorhoofd kunnen plaatsen alhoewel ik dat niet heb geprobeerd.

Het beste lijkt de HF meter te werken op een plek op het lichaam waar weinig onderhuidse beweging (actieve spieren) zijn. Dus als je veel gymoefeningen doet waarbij de armen worden gebruikt, is het plaatsen van de sensor op de armen waarschijnlijk minder handig.

Slapen

hartslag-rust-scosche

Slapen? Ja. De afgelopen 2 weken heb ik elke nacht met HF meter geslapen om te kijken wat de rust hartslag deed. In het verleden heb ik dit ook wel eens met borstband gedaan maar toch gebeurde het regelmatig dat ik lichtbenauwd wakker werd de volgende ochtend: borstband zat te strak. Deed ik de borstband losser, dan verloor ik nog wel eens de registratie gedurende de nacht omdat deze van het lichaam schoof.

Dan de Scosche; best plek nu? Daar waar ik het minste last van heb dus op het onderbeen. Ging perfect en nette HF registraties! Natuurlijk is er ook een nadeel te noemen: de duur van de registratie. Een borstband werkt ruim een jaar op een enkele batterij (nog steeds niet hoeven vervangen na 18 maanden) maar de scosche haalt krap 10 uur. Zelf garanderen ze 8 uur volgens de documentatie maar afhankelijk van huidskleur kan dit iets langer zijn; lichtere huid is makkelijker te lezen.

Zwemmen

Zwemmen en Hartslag registratie is lastig. ANT+ en Bluetooth maken beide gebruik van radiogolven om draadloos te communiceren wat betekent dat je onderwater dus geen signaal kan ontvangen…. Toch? DC Rainmaker (ja die alweer ja) schreef het volgende:

Next up is a much shorter explanation – which is capturing of heart rate data. For this, it’s first important to understand that neither ANT+ nor Bluetooth Smart can transmit through water more than about 1-2 inches (3-6cm).

http://www.dcrainmaker.com/2014/10/jellyfish-openwater-tracking.html

Alhoewel dit artikel specifiek was voor de Garmin 920XT, wilde ik toch eens kijken wat de mogelijkheden zijn met de 910XT.

Eerst dus de HF meter naast het horloge plaatsen en dan..

DSC_0214[1]

weet je dat de 910XT geen mogelijkheden biedt voor het ontvangen van het HF signaal als je voor de zwem modus kiest. Dus niet in open water zwem modus en niet in de banen-zwem modus.

De keuze die ik dus moest maken: wil ik zwem statistieken en automatisch slagen en afstanden herkennen? Ja het liefst wel maar die Hartslag is ook wel heel interessant! Voor deze test dus eens kijken hoe zo’n Hartslag registratie zou kunnen werken. Modus in “Other” en jawel, ik kan een HF sensor ontvangen. Wel moet ik de GPS uitzetten binnen in het zwembad

(dat zou een pluspuntje kunnen zijn voor openwater zwemmen met hartslag!)

Dus test 1: gaat dit vliegen?

De volgende test is het registreren tijdens het zwemmen.

En daar hoort uiteindelijk zo’n grafiek bij:

hftijdensZwemmen

Conclusies van de zwemtest:

 • Hartslag was in het begin laag, eigenlijk te laag. Zelf ben ik ook tussendoor zelf gaan voelen en tellen om te kijken of m’n hartslag nu werkelijk datgeen was wat m’n horloge opving.
  Oftewel: ik kan niet uitgaan van m’n hartslag die ik lees.
 • De band schoot bijna los tijdens het zwemmen. De klitteband is niet optimaal als je wil zwemmen met de Scosche HF meter.
 • Het klitteband gedeelte op de stoffen band liet los:
  DSC_0224[1] (uiteindelijk heeft de 1 seconde lijm dit wel weten vast te maken maar het uiteinde is nu wel heel erg hard geworden… ik ga er maar eens een mailtje aan wijden :-) )

Dus?

De scosche Rhythm+ vind ik een absolute aanrader. De prijzen van een bluetooth borsthand en de Optische variant van Scosche zitten erg dicht bij elkaar en de voordelen (bewegingsvrijheid, gebruikers gemak) van de Scosche zijn zo groot en de mogelijkheden om het ook met je smartphone te gebruiken zijn grote pluspunten. Enige duidelijke nadeel is de huidige duur op 1 accu lading: daarmee gaat het merendeel van de long distance triatleten niet de eindstreep halen.

 • Ronald Wielink

  hallo Freek,
  bedankt voor je review. Ik was via DC Rainmaker ook geinteresseerd in de Rhythm+ maar weet jij waar je ‘m in Nederland kunt kopen? Enige (web)winkel die ik kan vinden is Futurumshop maar daar staat ie op “niet meer leverbaar”.

  • http://www.anderritme.nl/ Freek van Gool

   Hoi Ronald,

   Ik heb toendertijd met Peter Rutten (info@scoschenederland.nl) van Scosche contact opgenomen over waar deze in nederland te koop zou zijn. Misschien dat hij je kan helpen?

   • Ronald Wielink

    hmmm. ik heb rond 20 augustus met Peter gecorrespondeerd. Hij verwees toen naar Futurumshop met “Wij verwachten de eerste voorraad eind deze week
    binnen. ” waar heb jij ‘m gekocht? Ik zal ook peter nogmaals mailen.

    bedankt,

    Ronald

    • http://www.anderritme.nl/ Freek van Gool

     Ik heb hem toendertijd op aanraden van Peter ook bij Futurum shop gekocht. Ik kon hem niet vinden in de shop en futurum gaf mij toen deze URL:

     http://www.futurumshop.nl/scosche-rhythm-smart-plus-hartslagmeter-armband.phtml

     • Ronald Wielink

      hi Freek, ik had blijkbaar de status van de futurumshop-pagina verkeerd gelezen, het ding was tijdelijk niet leverbaar (voorraad op denk ik dan). Inmiddels staat ie weer op groen en heb ik er een besteld!