Challenge Almere – Parcours verkenning

<< Morgen ochtend beslissen of we gaan dan?

>> Ja is goed. Ik heb weinig zin om 90km in noodweer te gaan fietsen.

<< Het ziet er nu in ieder geval goed uit. 

En zo ging ik dus mee met Jan naar de parcours verkenning van Challenge Almere.

2014-08-17 08.34.31 De stemming zat er zondag ochtend al goed in. Netjes op tijd haalde Jan me op en na een prima en vooral droog ritje kwamen we aan in Almere. Auto in de parking en koffie scoren. 2014-08-17 09.47.30 Even een “selfie” met deze held die dit jaar Almere gaat doen. (dus ook even voor Jan juichen als hij voorbij komt snellen!) Fietsen zaak Profile v/d Linden  had een lekker bakje koffie klaar staan en meteen nog even fietsen kijken :-) (mooi spul dat Dura Ace ja!)   2014-08-17 10.04.26 Toen we naar binnen liepen waren er misschien een mannetje of 8. Dat we buiten kwamen waren het er opeens veeeeel meer. Het zou een mooie dag worden. Positieve sfeer, het was droog. 2014-08-17 10.12.12We reden vervolgens naar de Esplanade, waar straks een wisselzone zal zijn. Hier werden we welkom geheten door de organisatie (in Rood met witte jas en zwarte broek) en de dag in het kort uitgelegd. De organisatie had niet zo’n grote opkomst verwacht. Het was gezellig druk met goede sfeer! 2014-08-17 11.00.57Nadat we Almere waren uitgereden via Almere Haven (waar in het verleden de start is geweest) werd de groep opgesplitst in 2 groepen; een snelle groep en een rustige groep. Daarna vervolgden de twee groepen, apart van elkaar, de parcours verkenning. Tot aan Lelystad hadden we de wind in de rug en we moesten ons best doen om niet te hard te fietsen. Oh, het was nog steeds droog. De iets hogere luchtvochtigheid met een paar hele kleine druppeltjes waardoor het wegdek niet eens nat wordt, noemen we geen regen. 2014-08-17 12.18.21Nadat we Lelystad waren gepasseerd, gingen we op weg naar Zeewolde. Vlak voordat de Praamweg de A6 over ging hadden we een korte stop. Er werden bidons uitgedeeld en verteld dat dit straks tijdens de challenge een verzorgingspost is. Had ik al verteld dat het nog steeds droog was? 2014-08-17 13.53.16En na een gezellig rondje fietsen kwamen we weer terug op de Gooimeerdijk oost. Ondanks een klein beetje regen zo’n 17 km voor het einde was het nog steeds droog. Dat het dan in het laatste stukje terug naar de Esplanade dan nog wat regent is natuurlijk puur voor dat Challenge-Almere 2013 gevoel te geven :-) parcoursVerkenning Het is een mooi en volgens mij snel parcours. Dit jaar kan er vaker op de weg worden gereden in plaats van fietspaden omdat er wegwerkzaamheden zijn waardoor wegen niet voor autoverkeer begaanbaar zijn. Het eerste stuk t/m Lelystad spreek redelijk voor zich. Verdwalen is op dit stuk een kunst want het is voornamelijk rechtdoor. Het stuk bij Almere poort kent wat wegwerkzaamheden en er kunnen in de binnenbochten wat diepe kuilen liggen naast het asfalt. Ter hoogte van de Oostervaarderplassen wordt er gewerkt waardoor het er glad kan zijn. Dat we er zondag voorbijkwamen was dit trouwens niet het geval. Ik heb op het fietsparcours een aantal punten benoemd die wat meer aandacht verdienen:

  • het poep pad: het laatste stukje richting zeewolde gaat over een nieuw fietspad. Het zijn beton platen waar ‘s nachts de schapen gebruik van maken voor hun ontlasting. We hadden redelijk wat poep op het pad liggen maar gelukkig was het droog want het zou er zo maar glad kunnen worden. Het is er niet erg breed dus inhalen gaat hier wat lastiger.
  • Foto momentje: Het poep pad ga je af met een scherpe bocht naar rechts. Hier is ook een verkeersheuvel dus even oppassen met de bocht door gaan. Ik denk dat dat een mooie plek kan zijn om foto’s te maken.
  • Col de N301: Dit is een wat stijler viaduct dat “beklommen moet worden” om over de N301 te rijden. Iemand grapte zondag over de Col de A6, Hors Categorie.
  • Winkeltocht/Rassenbeektocht: een man in het peleton met zwaar Rotterdams accent was compleet gedesorienteerd tussen de Col de N301 en de Gooimeerdijk-Oost. Ik was het daar, als getalenteerd verdwaler, helemaal mee eens. Dit was ook een prima moment voor een verfrissend buitje. Hier even oppassen voor mogelijke landbouwvoertuigen.
  • Manege: Als je de manege ziet mag je óf nog een ronde óf terug naar de Esplanade. Dit ziet er fan technisch uit als een mooi punt (met terrasje?) om aan te moedigen.
  • Slecht fietspad: Het stuk van de manage richting Almere voert je na de S bochten een fietspad op die slecht is. Veel gehobbel en gebobbel en vooral goed de handen aan het stuur houden.
  • Smal: Het stukje door het park/bos is smal. Even oppassen met inhalen hier.

2014-08-17 15.15.41

Na een prima fietstochtje konden we weer terug richting het Alkmaarse waar het ongelovelijk slecht weer was geweest. Natuurlijk moest er onderweg nog worden opgestoken want dat was het enige wat niet in de verkenning was opgenomen. Zaterdag 13 september is de Long Distance Triathlon wedstrijd van Challenge Almere. We gaan die dag Jan supporten en hopen natuurlijk dat jullie ook juichen voor hem. Wie het is? Nou, op de laatste foto lijkt hij niet op een hamburger. :D